La prima vedere se poate trage concluzia ca este o carte care contine cateva articole, retrospective, chestii vechi… adica nu ceva care sa ne atraga atentia foarte tare!

Ce este mai exact „Pasi in Timp”?

Este un proiect demarat ca idee in anul 2014, muncit apoi la modul cel mai serios atat in 2014 cat si in 2015.

„Pasi in Timp” este un Proiect de Promovare Turistica si Reconstituire Istorica a Vaii Superioare a Prahovei si Parcului Natural Bucegi.

DSCF0860

Pot zice unii: „La ce ne trebuie, cand atatia promoveaza aceste zone?”

Intr-adevar, sunt centre nationale de informare si promovare turistica, asociatii turistice, agentii, site-uri, bloguri, persoane fizice, administratii etc. Se poate face promovare turistica chiar si printr-un simplu comentariu sau printr-o poza pe Facebook.

Ei bine, promovarea turistica de care noi vorbim este cu totul altceva si oricine a citit cartea „100 de pasi in timp…” intelege foarte bine. Cine nu a citit-o, nu-i nimic, o vom prezenta in destule articole viitoare si va intelege.

Proiectul „Pasi in Timp” isi propune sa resusciteze si interesul fata de obiectivele cultural-religioase, istorice… din zonele enumerate.

DSCF6597

Acest proiect este demarat de doua persoane, autorii cartii „100 de pasi in timp…” pentru ca, Dumnezeu, chiar daca pare exagerat pentru unii, ne-a sadit ideea aceasta in constiinte! Si pana acest proiect nu se va aplica integral, nu avem liniste. Nu sunt cuvinte mari, sunt cuvintele unor persoane care cred in ceea ce fac si stiu ca fac niste lucruri pentru foarte multi.

Proiectul a demarat cu publicarea „Manualului de Constiinta Publica” denumit „100 de pasi in timp – un alt fel de ghid despre Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi”. A fost primul semnal tras asupra a ceea ce avem pe aici… varful icebergului.

Multumim tuturor care ne-au ajutat sa punem caramida cu caramida la aceasta carte. Despre acestia veti citi in articolele viitoare.

DSCF0319 Apropo de caramizi

Dupa „100 de pasi in timp…” bate la usa o carte complexa despre Predeal. Imi dau seama ca daca nu aveti detalii, nu aveti cum sa va pronuntati. Uitati-va la ce contine „100 de pasi in timp…” si ganditi-va ca si in cartea despre Predeal veti gasi informatii de care nu ati auzit vreodata! Ne-a ajutat Dumnezeu sa ajungem la ele si ne-am dat si noi interesul. Fiecare la timpul lui, la locul lui!

Cartile noastre nu sunt compilatii dupa alte carti, au identitate si originalitate. Se poate observa acest lucru la „100 de pasi in timp” unde abia am reusit sa gasim vreo 25 de surse, sa le trecem si noi la Bibliografie. Altii, trec surse cu zecile la Bibliografia din cartile lor. La o carte de 120 pagini am gasit aproape 45 de surse. Mi se pare exagerat. Unde este autorul, este un simplu copist sau ce? Aproape fiecare pagina avea la subsol trimiteri, mai multe sau mai putine. Acum, pentru unii aceasta pare o munca serioasa, desi nu vad ce munca serioasa faci cand tot copiezi de la altii.Bineinteles ca astfel de persoane pot activa cu succes in procuratura si nu au de ce sa se oboseasca scriind carti. Pe mine nu ma intereseaza sa citesc o carte cu nu stiu cate trimiteri. Aceasta iti rupe ritmul la citit, nu poti intelege autorul, ce prezinta, este totul o amestecatura… deci renunt dupa ce o rasfoiesc un pic.

Eu (Adrian C. ca sa precizez, nu de alta!) nu sunt altii si nici nu vreau sa par citit, documentat, intelectual si cum mimeaza altii ca sunt. Poate ei chiar sunt, pe mine nu ma intereseaza. Sa fie sanatosi! Viata este prea scurta ca sa ma dau ceea ce nu sunt. Ma simt bine asa cum sunt. Nu am nevoie sa fiu prin tot felul de conferinte, manifestari, ca sa ma cred important, cineva. Nu ma vad picior peste picior pe la vreo emisiune comentand nu mai stiu ce. Nu am timp si chef de asa ceva! Nu vreau sa fiu Cineva! Oricum am un stil prin care reusesc si fara voie sa ies in evidenta. S-a vazut si cu mediul si cu turismul, acum depinde de fiecare cum a perceput acele actiuni!

Din aceasta cauza, nu am facut lansarea cartii mentionate. Ca nu vreau sa apar eu, chipurile mare scriitor, pe o scena si lumea sa aplaude. Pe 99% din oameni nu-i deranjeaza, pe mine da. Nu vreau sa spuna cineva despre noi nu stiu ce la un microfon, oamenii sa aplaude, apoi sa treaca pe langa noi la autografe. Mi se pare jenant, penibil!

DSCF0281

Acest proiect nu are la baza o componenta materialista, nu dorim nu stiu ce vanzari, elogii, alte efemeritati. Ideea este de a raspandi informatii reale in comunitatile de la poalele Bucegilor si nu numai…

Cartea despre Predeal-ca localitate de granita, este pe final. Iar in toamna, va aparea a treia carte, aflata acum la stadiul de 50%, care va schimba perceptia despre istoria zonei si veti lasa la locul lor manastirea Sinaia si castelul Peles… pentru ca istoria nu a inceput cu aceste obiective. Evident ca venim cu proba documentelor si a fotografiilor!

Abia in 2017 va aparea continuarea la „100 de pasi in timp…”, pentru care materialul este si el tot pe la 50%, dar nu avem timp sa-l aranjam.

Tot cu timpul, veti intelege exact tot ce cuprinde acest proiect si cata nevoie este de fiecare… Veti simti ca trebuie sa fim aproape unii de altii, va va chema trecutul, urmele lui; o data ce le veti vedea, vor vibra in voi. Stiu ca par vorbele unui idealist si daca nu ar fi existat cartea „100 de pasi in timp…” ar fi fost imposibil sa conving pe cineva ca totul pleaca de la o baza cat se poate de reala, coplesitoare. La aceasta carte au fost alaturi de noi: prieteni, oameni de munte, anonimi, preoti, calugari, reprezentanti ai unor autoritati… multi…

Proiectul „Pasi in Timp” nu este o poveste! Este o realitate care se intampla!