La „Prefata” acestei carti, am zis sa rugam cinci persoane din cinci domenii, reprezentative in zona acoperita de ghid. Unii au vrut, altii nu au vrut, stiti cum este.

Domeniile au fost: administratie publica, turism, lege si ordine, religie, siguranta si salvare montana.

O sa incep cu Turismul, unde d-l Paul Popa de la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Sinaia, ne-a facut tuturor onoarea de a scrie cateva cuvinte. Citam partial:

„Iată că, în peisajul tipăriturilor pentru turism, apare și o nouă formulă de prezentare a zonei noastre turistice,un alt tip de „ghid turistic”, care urmărește căi noi de promovare, căi nebătute până la această apariție. Autorii – Mariana Frățilă și Adrian Ciorbă – dovedesc în paginile lucrării că ineditul este la el acasă, aici la noi, și că, locuri aparent banale, cărora puțină lume le acordă atenție sunt, de fapt, locuri importante, din multe puncte de vedere.”

d-l Paul PopaFoto preluata de pe Facebook.

D-l Paul Popa, in opinia noastra este „parerea cea mai avizata in Turism din Valea Prahovei”.

La Lege si Ordine, facem cunostinta cu seful Jandarmeriei din Valea Prahovei, d-l colonel Nicolae Petrescu:

d-l colonel Sursa foto: Facebook

„Totodată, aşa cum reiese şi din această scriere, muntele nu este întotdeauna doar frumos, pitoresc, ci şi periculos, ceea ce a făcut ca jandarmii să fie alături şi să sprijine, de foarte multe ori, pe cei aflaţi în dificultate în zona montană. Adrian Ciorbă, prin acţiunile sale, este una dintre persoanele care au ajutat la crearea unui respect pentru munte, atât din partea turiştilor, cât şi a celor responsabili pentru desfăşurarea a felurite activităţi în Parcul Natural Bucegi şi nu numai”.

La Administratie Publica il gasim pe primarul din Sinaia, d-l Vlad Oprea:

p2

„Moștenirea arhitecturală a orașului, completată de frumusețea munților și bogăția naturii, rămâne motivul principal pentru care Sinaia are un viitor turistic cert, în care merită să investim creativitate, muncă și perseverență.

Mă bucur și salut inițiativa autorilor, pe care, prin această cale, îi felicit. Numai cu astfel de acțiuni, culturale și educative, patrimoniul nostru va fi contextualizat, iar promovarea lui va conduce la o cunoștere mai bună a valorilor locale.”

La Religie, il gasim pe Arhiepiscopul Casian al Galatiului si Dunarii de Jos, cu care am fost la Crucea de pe Caraiman:

„Ne bucură foarte mult lăudabila iniţiativă a Domniilor Voastre în privinţa întocmirii ghidului spiritualităţii dinlăuntrul frumuseţii fermecătoare a Bucegilor. Dincolo de crestele munţilor şi de potecile raiului pământesc al locurilor se întrevăd luminoasele prezenţe umane, adevărate „icoane” ale frumosului lăuntric.”

La domeniul montan il gasim pe d-l Geo Badea, in opinia noastra cel mai experimentat salvamontist din Bucegi:

geo Geo Badea (in rosu). Sursa foto: Facebook

„Prin urmare, Munţii Bucegi reprezintă piatra de temelie a turismului montan românesc. Locul unde au fost deschise printre primele trasee montane din ţară şi unde s-a născut alpinismul românesc. Cartea de faţă, relevă tocmai aceste lucruri despre care puţini mai ştiu astăzi, respectiv istoricul şi originile explorării acestor munţi. Suntem îndatoraţi, ca oameni de munte, să cunoaştem originile Bucegilor şi să promovăm pe cât de mult posibil obiectivele naturale de la noi.”

Reclame