Stiti ca statiunea Azuga are la DN 1 mai multe obiective cu incarcatura istorica seculara. Printre acestea este si o fantana monumentala ridicata in anul 1906 de catre inginerul dirigent al caii nationale Campina-Predeal, Nestor Urechia. Bine, o sa auziti ca regele Carol I a dat ordin, nu mai stiu ce, dar nu are legatura cu fantana de la Azuga, care are un alt istoric, mai interesant! Dar noua, in general, ne place sa inventam tot felul si sa evitam adevarul.

Saptamana trecuta, am vazut ca fantana aceasta lasata in paragina de zeci de ani, care nu mai are apa pentru ca, probabil, teava este infundata, nu mai avea acoperisul din sindrila. La ceva bun nu prea ai cum sa te gandesti in vremurile acestea si, prin urmare, am luat legatura cu Primaria din Azuga, sa aflu ce se intampla. Ii mai deranjasem nu demult, pentru ca se lucra la realizarea unui canal colector, paralel cu DN 1 si ma gandeam ca aceia cu lucrarile cand vor ajunge la o banca de piatra si aceea cu vechime seculara, dar si in apropiere Troitei „La Genune” (1824), le vor pune la pamant cu buldozerul. Cei de la Primarie au zis ca nu se va intampla asa ceva si din ce vad nu s-a intamplat, lucrarile au ocolit cele doua obiective istorice.

Ideea este ca de la Primarie mi-au spus ca se va reface acoperisul fantanii. Acum, ideal ar fi… sa fie tot din sindrila, pentru ca este bine sa pastram arhitectura traditionala!

dscf6738

dscf6741

Update. Se pare ca initiativa apartine Rotary Club Valea Prahovei si este pusa in practica de Primaria Azuga. Fondurile provin insa de la asociatia mentionata.