Dupa ani de eforturi, proiecte, intalniri si tot felul de planuri, administratia locala din Sinaia a reusit un lucru extraordinar… sa restaureze o capela veche, monument istoric.

Cu ajutorul firmei SC DOCT SRL din Targoviste, capela are un aspect deosebit de frumos la exterior. Este clar ca au fost gasit niste oameni care chiar se pricep la restaurari.

Am fost duminica pe acolo si am facut niste poze. De altfel, aceasta capela apare ca subiect distinct si in cartea noastra „100 de pasi in timp, un alt fel de ghid despre Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi”.

Insa, lucrurile nu sunt chiar asa cum ar trebui, pentru ca autorilor restaurarii le lipsesc niste informatii.

dscf7525Capela restaurata la exterior

dscf7526 Aceasta capela… nu a fost niciodata romano-catolica. Bine, ea figureaza in scripte ca fiind o astfel de capela, desi nu a fost niciodata. Dar na, noua mereu ne-a placut mai putin adevarul si am cosmetizat o gramada de chestii intr-o aura… asa, mai mistica. Cu timpul, am ajuns sa traim in minciuna si sa nu ne mai dam seama.

Argumente sunt destule pentru a demonta mitul unei „capele romano-catolice”. Nu o sa le insir pe toate… pentru ca mi-am pus destui in cap, inclusiv oameni ai Bisericii care sunt inspaimantati de faptul ca poate mai gasesc cine stie ce… si constata cat mai multi ca altul e adevarul. Dar, acolo, tot voi scrie doua argumente.

dscf7527

dscf7529 Proiectul capelei a fost facut de Andre Lecomte de Nouy. Nu mai pun accente si punctulete, pentru ca ma adresez doar acelora care au mai pus mana si pe carti…. Apoi, nu prea ma incurc in detalii cand transmit unele lucruri! Pentru ca ma enerveaza astia care sunt foarte exacti si, prin urmare, imi place sa-i las sa reconstituie singuri… Stim cu ce se ocupa omul asta destul de controversat si asta e mai important. Lumea mea nu e mereu o lume a cifrelor, dezumanizata. Ceea ce nu inseamna ca nu este exacta pentru mine 🙂

Intrebandu-i pe catolici, au scotocit si oamenii astia, nu doar eu, si au ajuns la aceleasi concluzii. Capela nu a fost catolica… niciodata. Cea mai veche constructie catolica din Sinaia, a luat foc prin 2010 si a fost demolata total anul trecut. Aceea a fost si prima casa de rugaciune a catolicilor din Valea Prahovei ridicata inainte de 1900.

dscf7530 Trebuie sa recunoastem ca iese foarte bine restaurarea. Se observa si piatra cu blazonul ce contine… elemente reunite ale familiilor Stirbei si Florescu. Piatra a fost adusa din zona actualului hotel New Montana, mai demult… ca domeniul Stirbei era foarte mare in Sinaia. Acum pe acesta gasim hotel, restaurant, muzeu, telecabina, parcari, capela…

dscf7532 Capela Stirbei se mai numeste si capela Emanoil Florescu… de la numele generalului, fost ministru de razboi, fondatorul armatei romane moderne. A fost construita la initiativa sotiei generalului, Alina Stirbei si se dorea a fi loc de veci pentru cei doi.

Au fost realizate doua locuri de veci in interior, unul langa celalalt si apoi a fost chemat pictorul Gh. Tattarescu pentru a zugravi peretii capelei. Urmele picturii se mai vad si astazi. Unde ati vazut la catolici pereti pictati? Si, apoi, stim ca acest pictor a pictat zeci de biserici… toate ortodoxe.

4 Capela, interior. Se vad locurile de veci inainte de restaurare. In prezent, constructia este inchisa si nu se mai poate intra in interior. Ceea ce este foarte bine, deocamdata.

dscf7536

dscf7534

dscf7537 Din pacate, locurile de veci au fost acoperite… si aceasta nu mi se pare normal. Daca restaurezi, pastrezi detaliile de altadata. Probabil nu s-au vazut restaurari de locuri de veci, unde turisti privind printr-un geam la nivel cu incaltamintea lor, „vad” in morminte.

Bine, nici Alina si nici generalul nu au fost inmormantati aici. Insa cineva a fost inmormantat. Am mers cu cercetarea pana acum cateva decenii, in comunism, cand s-a sapat prin acele locuri de veci. Initiativa a apartinut unei persoane din Biserica Ortodoxa. Poate a fost deshumat cineva sau poate nu. Incercand sa-l contactam, Sfintia Sa, acum mare reprezentant BOR, nu a dorit sa ne raspunda la vreo intrebare 🙂 Doar nu era fraier.

Nu ai cum sa negi rolul BOR la formarea statului si faptul ca a pastrat foarte multe episoade din istoria nationala. Insa, incercati sa le accesati ce detin, cereti-le informatii si veti vedea ca un procent infim de oameni ai Bisericii sunt receptivi 🙂 Pentru ca le este teama de aflarea adevarului.

In schimb, la cartea cu Predealul ca localitate de frontiera, o alta carte de capatai a zonei noastre, si-au adus contributia o multime de persoane din… Biserica Catolica: stareti, personal din Arhidiecezele Bucuresti si Alba Iulia, istorici si arhivisti catolici. Acestia au rascolit arhivele si ne-au pus la dispozitie o multime de documente. Si-au facut timp si ne-au scanat documente originale de sute de ani, intelegand ce facem si pentru ce. Astfel, o sa aflati ce nimeni nu mai stie, nu doar istoria ortodocsilor pe aici ci si pe aceea a catolicilor. Si nu data noua ca sa scriem ce zic ei, ci, cernuta de noi, si prin alte site. Nici nu aveti idee ce a fost pe aici, inainte de ridicarea manastirii Sinaia ca exemplu. Lasati-i pe Nestor Urechia, Mihai Haret, Anuarele Bucegilor… ca ei au trait acum 100 de ani cel mult si povestile nu sunt chiar asa de vechi. Dimpotriva, este si multa fantezie. Important este, din punctul meu de vedere, ce a fost pe aici de pe la 1300 si pana la 1700, precum si ce s-a pierdut in ultimii 300 de ani.

Ca atare, restaurarea trebuia la interior sa inceapa cu amenajarea acelor locuri de veci, scoaterea pamantului din ele. Daca e pamant in ele, logic ca a fost cineva ingropat acolo. Poate o mai fi, cine stie. Noi vorbim, dar certitudini ai abia dupa ce scoti pamantul. Ideea este ca voi face o adresa la Ministerul Culturii si la Directia Judeteana de resort, pentru a se corecta eroarea, cat inca se mai poate. Adica sparta podeaua aia noua si evidentiate locurile de veci.

dscf7539

dscf7541

dscf7543

Publicitate