Toti stim ca marele istoric Nicolae Iorga a fost ucis de legionari la Strejnic. Nu cred ca ne-am pus prea multi problema daca se mai cunoaste locul asasinarii. Cel putin eu nu m-am gandit. Fiind duminica, fiind in Ploiesti Vest, imi propun sa ajung la Manastirea Turnu din Targsorul Vechi. Ma uitasem de cateva zile pe harti, cam cat este distanta dintre Ploiesti Vest si manastire si dupa tot felul de detalii.

Cum maxi-taxi nu era, o iau pe jos. Oricum, cam asa fac cand merg la manastiri. Trebuie mers cativa kilometri pe jos… sa intri in atmosfera. De data asta nu imi propusem dar nu aveam incotro 🙂 Imi zic ca sunt vreo 7 km, nimica toata. Trec podul de la Vest, DN 1, ajung in localitatea Strejnic. Cum mergeam, vad un varf de cruce… dupa niste tufisuri. Ma intorc si traversez, intru pe alee si vad o troita.

Locul nu era semnalizat in vreun fel si cred ca il poti rata usor din masina. Ideea este ca parohia din Strejnic a ridicat un astfel de monument chiar pe locul unde a fost ucis marele istoric.

Pe astia nu i-a mai tuns nimeni de vreo cativa ani.

Placa de marmura s-a desprins, a cazut si s-a spart.

Cel mai probabil, locul a fost insemnat de-a lungul deceniilor si cei din timpurile noastre au ridicat ceva mai de anvergura. Va trebui sa fac o adresa la ei, ca sa-l mai repare putin si sa puna un indicator.

….

Despre cartea cu nr. 4… din cadrul proiectului „Pasi in Timp”, proiectul de reconstituire istorica si promovare turistica a Vaii Prahovei si Bucegilor, sunt multe de spus. Sper sa fie gata pana in decembrie acest an. Iar ultima, cu nr. 5, se va scrie pana la 1 Decembrie 2018.

Voi exprima doar 2 aspecte:

Pe cand refaceam istoricul asezamintelor ortodoxe si catolice din zona Predealului, imi atrasese atentia o legenda, ca asa parea, ca asa vorbeau cei care ziceau ca stiu istoricul Manastirii Sf. Nicolae din Predeal. Pe la 1800 si ceva, un negustor fugarit de talhari s-a ascuns in podul bisericii. Astia, banditii, l-au cautat, nu l-au gasit, omul a coborat dupa  3 zile din pod si costumat in calugar a ajuns la Brasov. A promis ca va face o icoana cu Sf. Nicolae si o va darui micului schit. Am studiat icoanele din biserica dar acestea sunt mult dupa intamplarea respectiva.

Totusi, eu nu procedez cum fac specialistii. Pentru ca nu ma cred asa ceva si nu as vrea sa fiu prins intre tot felul de cutume, sa ne dam rotunzi, sa ne strangem mainile, sa ne ascultam, sa ne intrebam. Neavand mult timp la dispozitie, ca mai am si familie si serviciu si o multime altele de facut, trebuie sa gandesc rapid. Asa ca, adesea am sa zicem 100 de pioni si-i privesc pe toti in acelasi timp. Dupa o vreme fac niste legaturi, stiu daca e cazul sa merg la o biblioteca, pe teren, cine mai stie unde. Mai am si ceva sansa…daca nu gasesc eu, ma gaseste problema.

Si… 🙂 ajung la locul unde este inmormantat staretul in timpul caruia se petrecuse evenimentul. Evident ca habar nu aveam ca era pe acolo ingropat. Eu vizitam cautand un alt aspect. Preotul fiind tanar, am dialogat usor cu el. Il intreb, dupa ce vad cine este staretul ingropat, de o icoana veche cu Sf. Nicolae si ‘numa-numa’ ce-mi scoate omul o icoana veche, magnifica, adusa din vremuri… de la Predeal. Fusese pictata la Brasov, tocmai in vremea incidentului cu negustorul. Uite asa am dat peste icoana din poveste, adusa chiar de staretul ce il insotise pe negustor la Brasov 🙂

Iar al doilea aspect era… unde s-au dus crucile de piatra adunate de Regina Maria la Bran. Evident ca nu mai stie nimeni, de aceea nici nu am intrebat, ca nu avea rost. Cand mai aveam timp ma mai gandeam ce traseu or fi luat… si, de curand, am mai gasit din ele. Unele rupte si acoperite cu iarba, asa cum au fost aduse dupa anul 1950.

Cartea va fi un fel de continuare la „100 de pasi in timp”.